Hva er hemoroider?

Hemoroider er et vanlig problem som vil ramme rundt 50% av befolkningen i løpet av livet.

ARTIKKEL FRA BOKMÅLSORDBOKA
(offisiell rettskriving)
hemoroide (utt -o-i de; gr haimorrhoides 'blodutstrømninger') oppsvulmede blodårer ved endetarmsåpningen (som kan føre til blødninger)

Hemoroider beskrives som en utvidelse av blodårene i endetarmsåpningen. Hemoroider utvikles fra tre ”puter” med vev omkring endetarmen/endetarmsåpningen. Like under det indre laget i slimhinnene, finnes et omfattende nettverk av arterier som fortsetter oppover omentrent 2,5 cm fra hudnivå til like over endetarmen, der det møter rectum. Dette vevet er normalt – det fungerer som et kompressbart fôr som gjør det mulig å lukke rectum fullstendig, for å unngå lekkasje. Hvis årene blir utvidet og oppsvulmet, kan de bule inn i endetarmen og til og med ut endetarmsåpningen (dette kalles prolaps) og former synlige hevelser. Disse hevelsene er hemoroider.

Stadie I
Utvidete vevputer Vanligvis ingen kirurgisk behandling påkrevd!

Stadie II
Utvidete vevsputer, framstikkende inn i analkanal. Kirurgisk behandling tilrådelig!

Stadie III
Utvidete vevputer, framstikkende til utsiden, manuell reposisjonering mulig. Kirurgisk behandling påkrevd!

Stadie IV
Utvidede vevputer, permanent stikkende fram. Kirurgisk behandling påkrevd!

Selv om det kan være ukomfortabelt og flaut, er ikke dette vanligvis en farlig tilstand. Hemoroider er for det meste smertefri. Hemoroider kan være helt symptomfri, spesiellt om de er små, og mange vet ikke at de har dem engang. De kan imidlertid skape en rekke problemer: En hevelse stikkende fram fra anus. Hemoroider kan kjennes som små bløte kuler i endetarmsåpningen, og blir av og til sammenlignet med en ”klase med druer”. De er vanligvis bløte og kjøttfulle men kan bli harde hvis blodpropp forekommer. I noen tilfeller kommer bare hemoroidene fram etter anstrengelse på toalettet. Framstikkende hemoroider kan føre til hudirritasjon og ubehag og det oppstår vanligvis utskillelse av slim fra de irriterte slimhinnene.

Blødning fra rectum. Fôret som dekker hemoroidene er relativt skjørt. Om det blir ødelagt, for eksempel mens du tømmer tarmene, kan det oppstå blødning som vanligvis merkes som små mengder lyserødt blod på toalettpapiret. I enkelte tilfeller kan hemoroider føre til større blødninger. Slimutskillelse og kløe. Hemoroider kan føre til intens kløe på huden rundt rectum. Hemoroider kan bli betente og opphovnede, men er sjelden veldig smertefulle, om det ikke oppstår som følge av en faktisk splittelse av anus (analspalting, fissur).